KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   

 

 

RUSYA / ADİGE CUMHURİYETİ’NDE SERBEST EKONOMİK BÖLGELERİN KURULMASI HEDEFLENİYOR



 

 

Adıge Cumhuriyeti Tanıtım Toplantısı, Adıge Cumhuriyeti Başbakanı Murat Kumpilov ve Rusya Federasyonu İstanbul Ticaret Mümessili Albina Rahimullina'nın katılımı ile DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan'ın ev sahipliğinde 7 Nisan 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.

Adıge Cumhuriyeti Başbakanı Murat Kumpilov, Adıge Cumhuriyeti'nde Türk yatırımcıları için yatırım imkanlarının bulunduğunu söyledi.Adıge Cumhuriyeti'nde öncelikli sektörün tarım olduğunu belirten Kumpilov, Rus şirketleri üzerinden Türkiye'de işlenmiş gıda ve yarı mamul ihraç edildiğini söyledi. Kumpilov sözlerine şöyle devam etti: "Rusya'nın büyüklüğüne göre burası çok küçük bir yer ancak biz fırsat zamanı diyoruz. Çünkü Anti Kriz Programı çerçevesinde Rusya, serbest bölgelerin kurulması için büyük destek veriyor. Böyle bir kriz döneminde Adıge'yi seçtiğiniz için çok minnettarız. Yasal olarak yatırımcılarımız hem Adıge hem Federal Hükümet kanunlarıyla korunuyor. Türkiye ile ilişkilerimize gelince, serbest ekonomik bölgeler şu anda bizim için öncelikli. Niyetimiz bunları kopyalamak değil, içlerinden en iyilerini seçip bizim spesifik özelliklerimize oturtmak. Yatırımcılar için iyi bir yatırım imkanı var. Projeye göre, vergi, toprak, arsa vergisinden muafiyetleri mevcut. Bütün projelere ben sürekli destek veriyorum."

Rusya Federasyonu İstanbul Ticaret Mümessili Albina Rahimullina, Rusya ile Türkiye'nin çok çeşitli iş alanlarında çalışmalara devam ettiğini söyledi. Türk iş adamlarının serbest ekonomi bölgesinin kurulmasında ve yönetilmesinde yer aldığını belirten Rahimullina, "Türk iş adamlarının tecrübesi bu konuda eşi bulunmazdır. Siz bu gelişinizde Türkiye'de pek çok serbest ekonomi bölgesini gezdiniz, yönetici şirketlerle organize sanayi bölgelerinde iş nasıl sürdürülüyor, hangi yapıdan verimli olarak istifade ediyorlar bunların hepsini gördünüz. Fırsat bulmuşken gerçekten Türk iş adamlarının bölgeye daha ağırlık vermesini isteriz" dedi. Adige'nin bulunduğu lokasyonun önemine dikkat Rahimullina sözlerine şöyle devam etti: "Rusya şu anda zor zamanlar yaşıyor ve Anti Kriz Programımız artık kabul görmüştür, bölgelere destek verilecektir. Rusya hükümeti bu krizden, yaptırımlardan gelebilecek olumsuz tarafları ortadan kaldırmak için pek çok proje üretmiştir. Adige için Türkiye bilgi edinmek adına çok önemli bir partner. Hepinizi Rusya Federasyonu ve bölgelerinde görmekten memnun oluruz."

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye ve Rusya arasında mevcut olan ticari ve ekonomik ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştiğini söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminde olumlu gelişmelerin olduğunu belirten Özilhan, "İki ülke hükümetlerinin destekleriyle hayata geçirilen büyük çaplı projelerin ‘Akkuyu nükleer santrali gibi' ve karşılıklı yatırımlar bakımından, ülkelerimiz arasındaki ilişkiler stratejik partnerlik düzeyine ulaştı" dedi. Özilhan sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak, ister iki ülkenin devlet organları ile yürüttüğümüz çalışmalar, isterse de kendi bünyemizde geliştirdiğimiz projeler çerçevesinde Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve yeni bir boyuta taşınması amacıyla faaliyetlerimizi yürütmekteyiz" dedi.

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye-Rusya Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracat: 5,946 milyar dolar (2014)

Türkiye'nin Rusya'ya ihraç ettiği başlıca kalemler: Turunçgiller, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, domates, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, sentetik filament ipliklerinden dokunmuş mensucat

Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı ithalat: 25,293 milyar dolar (2014)

Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği başlıca kalemler: Petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, buğday ve mahlut, işlenmemiş alüminyum, dökme demirin, demirin veya çeliğin döküntü ve hurdaları.

Toplam dış ticaret hacmi: 31,239 milyar dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : -19,348 milyar dolar (2014)

kaynak : www.deik.org.tr

 
  Paylaş      
 

KAFİAD