KAFKAS İŞADAMLARI DERNEĞİ
CAUCASUS BUSINESSMEN ASSOCIATION

 

   

20 milyar dolarlık Akkuyu'da ilk temel atıldı, Kiriyenko: “Proje krizden etkilenmez”

Rusya tarafından inşa edilerek Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Projesi'nin deniz yapılarının temeli törenle atıldı. Törende konuşan Enerji Bakanı Yıldız, Paris, Londra ve Madridörenkerlin, vererek “Santralden dolayı turiste bir şey olmaz” dedi. Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ise, Rusya’daki krizin projeyi etkilemeyeceği güvencesi verdi.

Sputnik News’in haberine göre, 20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen ve inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin Türk şirketlerince karşılanması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için ilk temel Mersin'in Gülnar ilçesinde törenle atıldı.

Törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Genel Müdürü Fuad Akhundov, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper ve çeşitli davetliler katıldı. Bakan Yıldız ve Sergey Kiriyenko, bölgede bir kayanın içine, gelecek nesillere ulaştırılmak üzere zaman kapsülü bıraktı.

'TURİZME BİR ŞEY OLMAZ'

Törende bir konuşma yapan Enerji Bakanı Yıldız, nükleer santralin turizme olmulsuz etki yapacağı iddialarına değindi.

Benzer santrallerin Avrupa'nın en çok turist çeken ülkelerinde de olduğunu söyleyen Yıldız, "Bunu yapınca Antalya'daki tursit kaçar dediler, Mersin'deki tursit kaçar dediler. Avrupa'nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid… Bir şehre gelen 55 milyon nüfus en fazla Paris'te. Onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize de bir şey olmaz arkadaşlar" diye konuştu.

Yıldız, yerli enerji kaynağının da önemine işaret ederek, "Bu nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık" ifadesini kullandı.

İSTANBUL'UN TÜMÜNÜ, TÜRKİYE'NİN YÜZDE 8'İNİ

Enerji Bakanı, Akkuyu Nükleer Santrali'nin bugün devrede olması durumunda 15 milyon nüfuslu İstanbul'un bütün enerji ihtiyacını, Türkiye'nin ise enerji ihtiyacının ise yüzde 8'ini karşılayabileceğini belirtti.

Santral inşasıyla ilgili zemin etüdleri ve çevreyle ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Yıldız, yapılan yatırımın büyüklüğünü şu sözlerle anlattı: "2 kilometreye 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Metrekare başına en büyük yatırım bulunduğumuz bu sahada yapılacak."

Nükleer santralle birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının da devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti: "Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa… 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefliyorsak nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olacaktır. Nükleer güç santrallerini yaparken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek geçekleştirmek durumundayız."

Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları İnşaatı Temel Atma Töreni'nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, "Rusya'daki ekonomik durum bu projeyi etkilemez" dedi.

Sergey Kiriyenko, Rusya'daki ekonomik durumun projeye etkisinin sorulması üzerine, "Rusya'daki ekonomik durum hiçbir şekilde bu projeyi etkilemeyecektir. Önceliğimiz Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğidir" yanıtını verdi.

'DÜNYANIN EN KALIN ÇED RAPORU'

Bu proje için bütçeden planladıkları süreden önce 51 milyar ruble aldıklarını belirten Kiriyenko, Akkuyu Nükleer Santralinin inşaa süresine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

"Sürelerin kısaltılması veya hızlandırılmasına gelince biz Türkiye'deki tüm detaylı incelemeleri anlayışla karşılıyoruz. Nükleer santralin emniyetine ve güvenliğine dair incelemeleri… Standart bir ÇED raporu 500 sayfa olur. İncelenmesi de 6 ay sürer genelde. Türkiye'de ise ÇED raporu 5 bin sayfa. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kalın bir rapor olmamıştı. Dolayısıyla bu raporun değerlendirilmesi ve incelenmesi de 2 yıldan fazla zaman aldı. Ancak bu tür talepkar bir yaklaşımı biz doğru olarak değerlendiriyoruz ve anlayışla karşılıyoruz. Ancak biz bundan sonra lisans alındıktan sonraki sürenin hızlandırılması ve kısaltılması için gereken bütün faaliyetleri beraber planlayıp yürütmekteyiz."

'YÜZDE 49'U ÖZEL YATIRIMCILARA AİT OLABİLİR'


Akkuyu proje şirketinin Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan hükümetlerarası anlaşmaya göre kurulduğuna dikkati çeken Kiriyenko, "Şirketin kontrolünün Rosatom'un elinde olması gerekiyor. Ancak yüzde 49'u özel yatırımcılara ait olabilir. Tabi öncelikli olarak Türk yatırımcılarına" dedi.

Bu projeye katılmak isteyen yatırımcıları seçerken Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine de danışacaklarını vurgulayan Kiriyenko, şöyle devam etti:

"Teknoloji transferini sağlıyoruz. Bugün Rusya'da eğitim görmekte olan Türk öğrenciler Rus öğrencilerin öğrendiği her şeyi öğreniyorlar. Biz onlardan bir şey saklamıyoruz. Bizim uzmanlarımızın aldığı aynı diplomaya sahip olacaklar ve mutlaka Rusya nükleer santrallerinde staj yapacaklar. Projemiz kapsamında bizimle çalışacak olan işbirliği yapacak olan tüm Türk şirketlerine nükleer alanında eğitim almak istiyorlarsa destek olacağız. İstihdam sağlanacağı zaman özellikle Mersin bölgesindeki bu civarda yaşayanları tercih edeceğiz."

TÖREN SIRASINDA EYLEM

Bu arada Akkuyu Nükleer Santralı’nın su altı yapılarının temel atma törenine katılanlar Mersinli olduğu belirtilen bir grup tarafından alıkondu. Grup törene katılanların geri dönecekleri yolu demir kapıyı kilitleyerek trafiğe kapattı. TOMA'lar gruba müdahale etmeye başladı. TOMA'nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra eylemlerine son verdi.

T2.com.tr’nin haberine göre, deniz altı yapıların temel atma töreninin gerçekleştirildiği yolun 1 kilometre ötesindeki alanda törene katılanların mahsur olduğu bildirildi. Mahsur kalan gazeteci ve törene katılanları alacak olan araçlar tören alanının dışında bekletiliyor. Asker ve polis eylemcilere müdahale etmeden önce grupla görüşmeler oldu. Daha sonra AK Partili bir milletvekilinin grupla görüşmeye gittiği fakat yolun açılması hususunda olumlu bir gelişme sağlayamadığı belirtildi.

Güvenlik güçleri uyarıdan sonra TOMA ile göstericilere su sıktı. TOMA'nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra eylemlerine son verdi.


kaynak : http://www.turkrus.com/

 
  Paylaş      
 

KAFİAD uğur mumcu'nun sokaği 20-5 g.o.p. ankara  Tel : + 90(312) 447 49 70 Fax : + 90(312) 446 99 12